Co je a jak funguje reflexní terapie

04.09.2020 17:01

Reflexní terapie, také reflexologie, je více než 5 tis let používaná metoda k obnově přirozeného toku životní energie v těle.

Jedná se o tlakovou masáž oblastí na chodidlech (ale i kdekoliv jinde na těle), kterým říkáme reflexní plošky. Nejde tedy o body jako v akupunktuře nebo akupresuře, ale opravdu o celé plošky, které jsou svou velikostí úměrné velikosti ošetřovaného orgánu nebo části těla.

Zajímavé je, že tato metoda je popisována v mnoha starých kulturách po celém světě a proto se nemůžeme divit tomu, že existuje spousta map reflexních zón, které se vzájemně liší.

Princip

Aby tělo fungovalo, jak má, je potřeba, aby spolu jednotlivé části těla komunikovaly a kterákoliv buňka byla schopná zareagovat na potřeby celého organismu. Proto v těle existuje spousta systémů, které jednotlivé části propojují (např. nervový, hormonální, imunitní systém a meridiánový systém).

V reflexní terapii využíváme jednak přímého nervového spojení, takže když podráždíme reflexní plošku zmáčknutím, tak konkrétní část těla zareaguje. 

Ale také využíváme toho, že celkový stav se odráží na jakémkoliv zakončení těla (ruce, nohy, hlava, oči uši,…) a na chodidlech je nejpatrnější to, jak je rozložená váha těla, kde je těžiště těla a jak jsou zatěžovány jednotlivé části pohybového aparátu.